Telstra overweegt beroep aan ACCC prijsverlaging

push De wedstrijd waakhond om Telstra cut prijzen maken voor andere telco’s de toegang tot haar koperdraad netwerk van invloed kunnen zijn toekomstige investeringsbeslissingen en eten in winst.

Telstra schat dat de uitspraak van de Australische Concurrentie en Consumer Commission (ACCC) afgelopen vrijdag zal snijden AU $ 80 miljoen van de omzet en winst van de telco’s.

Chief executive Andy Penn, die dinsdag zijn eerste Telstra jaarlijkse algemene vergadering sinds hij chief executive mei aangepakt, zei dat de telco overwoog een beroep tegen bevel van de ACCC voor een 10 procent prijsverlaging.

Penn zei dat elke gereglementeerde entiteit dienen te worden geraakt door de beschikking van de ACCC, die ging tegen de eigen principes van de waakhond.

Deze beginselen moet het mogelijk maken een gereguleerde onderneming te investeren in infrastructuur, zoals Telstra, de kosten van het verstrekken van die infrastructuur om elk lichaam die het gebruikt te herstellen. Anders, de investeringen in belangrijke infrastructuur was waarschijnlijk niet worden gemaakt.

“Als we niet in staat om de kosten terug te krijgen, dat is wat de principes te zeggen, dan is het duidelijk dat moet beslissingen te beïnvloeden in de toekomst”, Penn zei tegen verslaggevers na de vergadering.

De korte termijn implicatie is dat het invloed Telstra winstgevendheid door tot AU $ 80 miljoen in FY16.

“Maar het wordt ook een prijs instabiliteit tijdens een belangrijke periode van het NBN, dus ik denk niet dat het zou goed zijn voor iedereen zijn.”

Telstra had betoogd dat de migratie van diensten aan de NBN betekende dat het moest zijn resterende lijn klanten vast meer rekenen op hetzelfde niveau van de service te behouden. Telstra had 211.000 NBN klanten per 30 juni.

In overhandigen haar beslissing heeft gegeven op vrijdag, de ACCC zei neerwaartse druk meer dan gecompenseerd opwaartse druk.

“Neerwaartse druk grotendeels afkomstig zijn uit lagere uitgaven, dalende kosten van kapitaal, de behandeling van de gevolgen van de migratie naar de NBN en actuele informatie over de NBN uitrol. Deze meer dan gecompenseerd opwaartse druk van een krimpende vaste lijn markt als gevolg van de consumenten te bewegen weg van vaste telefonie en mobiele diensten “, zegt ACCC voorzitter Rod Sims.

Sims zei klant migratie naar het NBN was precies de reden waarom het had gekozen om de prijzen slash.

Innovatie;? M2M-markt stuitert terug in Brazilië, Telco’s, Koor kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland; telecombedrijven, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk te testen, Telco’s;? Reliance Jio rotsen Indiase telecom met goedkope data en gratis voice

“Belangrijk gebruikers van het netwerk van Telstra niet de hogere kosten als gevolg van minder klanten betalen NBN migratie optreedt. Als er geen correctie voor deze hogere kosten dan klanten die nog niet zijn gemigreerd naar de NBN uiteindelijk betalen aanzienlijk hogere prijzen voor koper gebaseerde diensten, “zei hij.

“De ACCC heeft deze aanpak, omdat zij van mening is dat de gebruikers van het vaste net zijn niet de oorzaak van de activa redundantie en onderbenutting, en zal niet in staat zijn om deze activa en de capaciteit te gebruiken in de toekomst. Het zou niet in het lange termijn belangen van de eindgebruikers voor de kosten voor de gebruikers van het netwerk die hen niet veroorzaken, met name wanneer Telstra heeft een weg om die kosten terug te verdienen toe te wijzen. ”

Penn zei een aparte ACCC uitspraak over groothandelsprijzen voor mobiele Terminating Access diensten zouden de inkomsten te verminderen met AU $ 350.000.000 maar een materieel effect op de winst voor rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie niet.

Eerder in de vergadering, het bedrijf bleek dat het goedkeuring voor zijn bewaring van gegevens plannen heeft ontvangen.

Sprekend op de jaarlijkse algemene vergadering op dinsdag, Telstra voorzitter Catherine Livingstone zei dat het bedrijf was goed op de top van het probleem en had de uitvoering aan de gang.

Door deadline van afgelopen nacht, Australische telecombedrijven waren te wijten te zijn in overeenstemming met de wet op de facturering van de klant en telecommunicatie informatie gedurende twee jaar voor warrantless toegang door een reeks van erkende bureaus op drie manieren te behouden: door een behoudende en coderen van gegevens met een werkende implementatie, het hebben van een goedgekeurd uitvoeringsplan dat zich bezighield met gebieden van niet-naleving, of het bedrijf was een uitzondering toegekend.

“We zijn blij om te zeggen dat Telstra is één van de weinige, zo niet de enige, denk ik, telecommunicatie-aanbieders die een bewaarplicht plan is ingediend en had het goedgekeurd door de regering,” zei ze.

In een enquête vrijgegeven door de Communications Alliance gisteravond, bleek dat 84 procent van de Australische telco’s niet voldoen aan de deadline zou zijn, en 37 procent van de respondenten bleek dat ze “geen vertrouwen at all” op het begrijpen welke gegevens de wet vereist ze te behouden en voor hoe lang.

“We zijn georganiseerd om dit te doen en zullen we het uit te voeren meer dan 18 maanden, en natuurlijk, zullen we samen met de overheid de volgende door op hun verbintenis om ons te vergoeden voor de gemaakte kosten,” zei Livingstone.

“We zijn erg bewust van de regelgeving gemaakte kosten, en zal hen absoluut herstellen als we kunnen.”

Telstra heeft een AU $ 4290000000 winst in 2014-15, een daling van AU $ 260.000.000 of 5,8 procent op jaarbasis vanaf AU $ 4550000000 vorig jaar. De telco voltooide ook een AU $ 1000000000 share buy-back.

AAP

? M2M markt stuitert terug in Brazilië

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

? Reliance Jio rotsen Indiase telecom met goedkope data en gratis voice