Telefoon spionage beschuldigingen ‘katastrofisch’ voor Australisch-Indonesische relatie: Carr

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Bob Carr heeft beschreef de laatste diplomatieke rel tussen Australië en Indonesië meer dan spionage beschuldigingen als “katastrofisch”.

Hij riep ook op de Abbott regering om onmiddellijk te verontschuldigen, zegt Indonesië voelt het wordt behandeld met minachting door Australië.

Carr vroeg zich af of elke waardevolle inlichtingen kunnen worden verkregen uit, het aanboren van de telefoons van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en andere hoge functionarissen.

“Dit is niets minder dan katastrofisch,” vertelde hij ABC radio op dinsdag, het toevoegen van het Indonesische publiek voelt het altijd verliest in de omgang met buitenlanders.

Hij bekritiseerde de bewoordingen en de toon van het ontslag van de spionage vorderingen in het parlement op maandag premier Tony Abbott.

“De toon was te afwijzend veruit behulpzaam te zijn geweest”, aldus Carr.

Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop nodig heeft om de juiste woorden te vinden om zich te verontschuldigen, aldus Carr.

Ondertussen, een voormalige Amerikaanse diplomaat waarschuwt Australië moet een ongemakkelijke paar maanden verwachten in haar betrekkingen met Indonesië.

Maar Dr Kurt Campbell, onderminister van Buitenlandse Zaken voor Oost-Azië tot dit jaar, zegt de scherpe reactie van Jakarta was deels “ritueel”.

“Ik ben bang dat je in voor een paar ongemakkelijke maanden in uw bilaterale betrekkingen,” vertelde hij de ABC.

Je gaat door dit te krijgen en de relatie weer sterk zijn, maar er is een ritueel kwaliteit die ik ben bang dat u moet doorlopen.

Campbell verwierp suggesties bevriende naties niet bespioneren elkaar.

“Sommige van de meest gevoelige spionage wordt gedaan door bondgenoten en vrienden”, zei hij, het toevoegen van de Abbott overheid moet de diplomatieke ongemak veroorzaakt door lekken van de voormalige Amerikaanse National Security Agency-werknemer draaide klokkenluider Edward Snowden weerstaan.

De Australische Greens zeggen een ‘out-of-control “surveillance cultuur Australische en Amerikaanse inlichtingendiensten doordrongen.

“Je bent niet bedoeld om de wetten van het land waarin je actief doorbreken,” Groenen senator Scott Ludlam vertelde ABC radio.

Hij nam er een zaak aan het toezicht operaties tegen terroristische netwerken actief zijn, maar niet het hacken van de telefoon van een vriendelijke regionale leider was.

“Australië is uitgevoerd gevangen in dit geval in het gedrag dat is totaal onaanvaardbaar,” zegt Ludlam.

De Groenen willen Abbott verhuizen naar actieve schade te beperken door middel van een voorgenomen parlementaire enquête uitgevoerd door juridische en constitutionele zaken commissie van de Senaat. De motie voor een nieuw onderzoek werd weggestemd vorige week, maar Ludlam zei dat de Groenen zou proberen om de kwestie opnieuw op te heffen.

Abbott blijft de lijn dat de Australische overheid te handhaven, doet geen commentaar op intelligentie zaken.

“Ik ben niet van plan om deze praktijk te veranderen,” zei hij tegen verslaggevers in Canberra.

Maar hij gaf toe dat in de relatie tussen Australië en Indonesië, die hij beschreef als een goede en sterke “uiteraard kan je vandaag nog de beste dag”.

Het is in niemands belang om iets te doen of iets dat die relatie in gevaar zou brengen zeggen, en zeker ik ben niet van plan om.

Jakarta heeft zijn ambassadeur teruggeroepen uit Canberra en eiste een volledige uitleg van de federale overheid.

Senior federale Arbeid MP Chris Bowen, die een aantal belangrijke portefeuilles met inbegrip van immigratie, zowel in de Rudd en Gillard overheden gehouden, heeft geweigerd te zeggen of hij wist Australische inlichtingendiensten werden bespioneerd top Indonesische functionarissen onder de Rudd regering.

“Het zou zeer onverantwoordelijk zijn voor mij om dat te doen”, zei hij tegen verslaggevers in Canberra op dinsdag.

“Het is een belangrijke prioriteit voor de heer Abbott en de minister van Buitenlandse Zaken te maken te hebben met dit en om ervoor te zorgen dat deze relatie is in evenwicht,” zei Bowen.

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

Pentagon bekritiseerd voor cyber-rampenbestrijding door de overheid waakhond

Braziliaanse Paralympians profiteren van technologische innovatie

Braziliaanse overheid zou verbieden Waze