De veranderende SAP cultuur

Zoals Henning Kagermann, SAP’s co-CEO bereidt zich voor op wat er zal waarschijnlijk zijn zwanenzang keynote speech zijn op SAPPHIRE 2008 en Leo Apotheker, CEO-in-wachten bereidt voor de overdracht aan de macht, nog steeds een jaar weg, een groep van de Enterprise Irregulars konden om de verschillende stijlen van deze twee marktleiders contrast.

Henning Kagermann is de volmaakte business manager. Altijd voorzichtig zijn in zijn keuze van woorden, gematigd van toon en vaak verfrissend eerlijk. Leo Apotheker is de grote kaartverkoop man. Verzekerd, soms mischevious en bijna altijd uitbundig.

Beide mannen zei dat de overgang soepel te gaan, waardoor de consequente indruk van een stabiel schip. Dit was interessant omdat de vragen Charlie Wood zet namens het team in afzonderlijke sessies kwam. Of de twee leiders werden afzonderlijk klaargestoomd is een andere zaak, maar ik betwijfel of het zou een verschil maken. Ieder is zijn eigen man. Echter, het is wat er onder die er echt toe doet.

Nu al zien we de kant van de verkoop en marketing van professionele gids richting. In onze ontmoeting met Apotheker, maakte hij duidelijk het bedrijf nodig verantwoording af aan de markt. Business ByDesign (waarover later meer), heeft $ 100.000.000 geschoren van wat Kagermann omschreven als ‘versnelde marketinguitgaven.’ In de voorlaatste inkomensvraag, Apotheker sprak over de besteding van ‘geen cent meer en niet een cent minder’ dan nodig is om resultaten te leveren. Het bedrijf is duidelijk op zoek naar de marges oprit en het verhogen van bottom line resultaten.

Ik weet niet zeker of dit goed of slecht borden voor SAP. Onder rentmeesterschap Kagermann, heeft zij zich altijd afgeschilderd als het spelen van de lange spel. Onder leiding van Apotheker is, vermoed ik dat zal veranderen. Toen Apotheker zei dat hij wil zien van het bedrijf geven de klanten wat ze willen en blij zijn in het proces, Brian Sommer nam dat als code voor de prijs van het snijden om veilige versnelde deal flow. Als hij dit kan doen zonder te snijden marges dan zal hij hebben trok een grote truc. Maar dat alles is in de toekomst.

In de tussentijd, voel ik een kloof binnen het bedrijf. De mensen die ik ken die leiden innovatie uit Palo Alto hebben een andere mentaliteit om de strengere technische aandacht klanten hebben leren kennen en liefhebben. Het bedrijf moet veel dichter bij de business nog werd ik liet me af of het de DNA om zichzelf om te zetten in een bedrijf ‘volk’ te krijgen. Gesprekken met Kagermann rond Enterprise 2.0-technologieën bijvoorbeeld niet precies vallen op steenachtige grond, maar waren niet voldaan met enthousiasme niet.

Elk bedrijf gaat door verandering wordt geconfronteerd met vele uitdagingen. SAP is het aanpakken van mensen met haar gebruikelijke nadruk op voorzichtigheid en aandacht voor detail. In een snel veranderende wereld, kan dat niet goed genoeg serveren. Maar veel van haar klanten zal willen zien een ‘steady as she goes’ transitie.

Precies hoe dit alles zich afspeelt is nog te bezien. De rit zal interessant zijn.

? M2M markt stuitert terug in Brazilië

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20

ANZ Bank shuffle tech executive dek

Innovatie;? M2M-markt stuitert terug in Brazilië; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? CXO; Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20; CXO, ANZ Bank tech executive dek shuffle