Wat is het garantiebeleid van Apple in Australië?

In het weekend, Apple bijgewerkt haar interne beleid, waardoor het makkelijker voor winkels en channel partners om reparaties voor iPhones, iPads en iMacs gekocht binnen een periode van 24 maanden te verwerken.

Apple; geweldige deal: Best Buy is de verkoop van originele Apple horloge voor slechts $ 189, Apple, Deze iPhones en iPads zal al achterhaald op 13 september, Mobility, T-Mobile gratis iPhone 7 aanbieding geldt upfront kosten en veel geduld, mobiliteit; $ 400 Chinese smartphones? Apple en Samsung afschuiven goedkope rivalen, de prijzen te verhogen in ieder geval

Zeker klinkt als Apple eindelijk veranderen van de al lang bestaande 12-maanden garantie beleid tot 24 maanden één.

Nou, niet echt.

de website begrijpt dat ondanks zijn garantiebeleid van een jaar, Apple is het herstellen van out-of-garantie telefoons gratis, omdat de Australische Consumer Laws (ACL) veranderd in 2011. Onder de ACL, consumenten krijgen een basisniveau van garantie voor producten , met inbegrip van elektronische goederen. Consumenten, onder hun wettelijke rechten, kunnen de elektronische producten nog gerepareerd “na vrijwillige of verlengde garantie enige fabrikant is verlopen” te hebben.

De vangst is dat dit recht alleen van toepassing is “voor de hoeveelheid tijd die redelijk is te verwachten, gezien de kosten en de kwaliteit van de post”.

De Australische Concurrentie en Consumer Commission (ACCC) heeft eerder gezegd dat het redelijk is voor consumenten om te verwachten dat een mobiele telefoon opgesloten in een 24-maanden contract om te werken voor de duur van het contract, maar voor items zoals tabletten, is er geen harde en snelle regel over hoe lang fabrikanten zijn verantwoordelijk voor reparaties.

Na druk van de consument waakhond, de meeste telco’s bieden nu, 24 maanden garantietermijnen voor alle telefoons, die op een twee-jarig contract. Maar ondanks het eren van de ACL achter de schermen, Apple blijft slechts reclame te maken een jaar garantie voor al haar producten.

“[De fabrikanten] mogen aanbieden wat de garantie periodes ze willen, maar wat zij te bieden heeft geen invloed op de ACL,” een ACCC woordvoerder vertelde de website.

Echter, als u uw defecte 13-maanden oude iPhone te brengen in een Apple Store, het vriendelijke personeel zal nog actie ofwel een reparatie of vervanging voor u handset. Maar voor de ongelukkige kerel die ging naar een nieuwe telefoon te kopen zonder het te beseffen zijn bunged-up iPhone wordt gedekt door de ACL voor reparaties – nou, dat is jammer.

Apple is niet een groot werk te doen in het vertellen van haar klanten over hun wetgeving gemaakt rechten als het gaat om “out of (Apple) garantie” iGoods. Het idee van slapping een jaar garantie op een product dat in wezen wordt gedekt voor twee jaar is niet alleen verwarrend, maar enigszins misleidend.

Zelfs de EU-commissaris voor Justitie Viviane Reding haalde uit naar Apple voor het niet adequaat informeren van consumenten over hun rechten.

Apple prominent geadverteerd dat haar producten worden geleverd met een jaar fabrieksgarantie, maar slaagde er niet duidelijk aan te geven van de consument automatisch en free-of-kosten recht op minimaal twee jaar garantie op grond van de EU-wetgeving “, aldus Reding in een brief aan EU ministers eind vorig jaar. “Dit zijn onaanvaardbare marketing praktijken.

Er dient te worden opgemerkt dat Apple heeft wel informatie op haar website over de ACL en wat het betekent voor haar klanten, maar het is niet iets dat gemakkelijk op de homepage kan worden gevonden. Je kunt niet eens vinden wanneer u op het tabblad “support” op de Apple Australië homepage. Niet te vergeten de informatie wordt gepresenteerd in een uitvoerig wijze (het leeft onder Hardware Garanties> Aanvullende wettelijke rechten voor consumenten).

Het zou een veel betere klantervaring zijn voor Apple om gewoon te zeggen dat het een defecte iPhone, iPad of iMac zal herstellen binnen twee jaar na de aankoopdatum. Voor een bedrijf dat is opgebouwd rond de zogenaamde “customer experience”, zou men denken dat het een eenvoudig genoeg aanvraag.

Maar Apple kan niet helemaal worden verweten deze garantie dilemma. Niets het doet is illegaal, en de ACCC is “redelijk om te verwachten” clausule in de ACL is als een vaag als de plot van Twilight.

Als eerste stap, echter, is het niet redelijk om te verwachten technologieleveranciers voorin over welke rechten en service hun klanten hebben het recht om te zijn?

Geweldige deal: Best Buy is de verkoop van originele Apple horloge voor slechts $ 189

Deze iPhones en iPads zal al achterhaald op 13 september

T-Mobile gratis iPhone 7 aanbieding geldt upfront kosten en veel geduld

$ 400 Chinese smartphones? Apple en Samsung afschuiven goedkope rivalen, de prijzen te verhogen in ieder geval