Verkoop van de familie silicium: Waarom het Verenigd Koninkrijk is boos over de ARM overname

ARM is het Verenigd Koninkrijk de meest waardevolle technologiebedrijf, zodat de geplande £ 24.3bn ($ 31.4bn) overname door het Japanse SoftBank is een groot verhaal voor de Britse IT-industrie. Veel mensen zijn boos, waaronder ARM’s effectief mede-oprichter, de Oostenrijkse geboren Hermann Hauser, die tweeted: “.. ARM is het trotse verwezenlijking van mijn leven De voorgestelde verkoop aan SoftBank is een trieste dag voor mij en voor de technologie in Groot-Brittannië”

ARM-gebaseerde processoren worden gebruikt in de overgrote meerderheid van de smartphones en tablets van de wereld, en talloze andere apparaten van routers om tv-toestellen voor auto’s. Ze zullen naar verwachting ook op grote schaal voor Internet of Things apparaten, waar de combinatie van een laag energieverbruik en lage prijzen maakt ARM-chips aantrekkelijk worden aangenomen. Zoals de website gemeld, dit is deels wat aangetrokken SoftBank.

Maar het feit is dat ARM nooit was een Britse dochtermaatschappij, en dankte zijn creatie tot een Amerikaans bedrijf in het bijzonder: Apple.

Toen ARM werd opgericht in 1990 (PDF), werd de eigendomsstructuur split drie manieren (ruwweg 40:40:20) tussen Acorn, Apple en VSLI Technology Inc. Twee van hen waren Amerikaanse bedrijven, en 80 procent van de derde was in handen van Olivetti. De Italiaanse conglomeraat had Acorn gered in 1985, toen het gevaar van het opraken van contant geld.

Maar ARM Ltd, het bedrijf werd opgericht omdat Apple wilde een ARM-processor te gebruiken in haar Newton handheld computer, en was niet bereid om een ​​essentieel chip te kopen van een rivaliserende proprietary computerbedrijf. (Beide Acorn en Apple gericht op de Britse onderwijsmarkt.)

Op Apple’s opdracht, werd ARM spin-off van Acorn en het acroniem veranderd van Acorn RISC Machine to Advanced RISC Machines. VLSI Technology Inc (aka VTI), een ander bedrijf in Silicon Valley, dat bestaat uit het driemanschap omdat Acorn haar custom design tools had gebruikt om de ARM te ontwikkelen, en VTI was de eerste ARM fabrikant.

(Zou ARM hebben gesponnen-off zonder Apple geweest? Ik was rond op het moment, en niemand gesuggereerd dat zou kunnen gebeuren. Mijn gok is dat VTI uiteindelijk het IP zou hebben gekocht voor weinig geld.)

ARM het bedrijf was ook een grote Britse succesverhaal. Apple’s Newton flopte en Acorn wankelde, maar ARM groeide van een kleine startup om de wereldwijde smartphone-markt te domineren. Dat was voor een groot deel te wijten aan de schittering van Robin Saxby (nu Sir Robin), die CEO was tot 2001 en bleef als voorzitter tot 2006. Saxby nam het bedrijf publiek als ARM Holdings plc in 1998, de notering op zowel de London Stock Exchange en de NASDAQ New York.

bod van SoftBank’s gestimuleerd ARM koers van het aandeel.

Zodra ARM Holdings was op de beurs, natuurlijk, haar aandelen kunnen gekocht worden door degene die bereid zijn om de prijs te betalen was. En het hele bedrijf kan worden gekocht door iedereen die bereid is om een ​​premium prijs te betalen – in dit geval, 43 procent – van de beleggingsfondsen die de belangrijkste aandeelhouders ARM’s aanvaardbaar zijn.

Natuurlijk, veel tech overnames uit te werken slecht voor alle betrokkenen, maar in dit geval, is er niet veel zin in zorgen te maken over de toekomst van ARM’s. Het zal niet worden uiteengereten en ondergebracht in SoftBank, en de waarde ervan te SoftBank hangt af van de voortdurende succes. SoftBank is onafhankelijk, dus er is geen grote reden om te zoeken naar alternatieve chips, want er zou kunnen zijn als het overgenomen door Intel, Apple, Samsung, of een andere rivaal werden genomen. Verder is er geen reeks van kleine Britse leveranciers die afhankelijk zijn van het verstrekken van ARM met delen en diensten.

De dingen zorgen te maken over zijn dat, ten eerste, ARM was het Verenigd Koninkrijk de enige grote succes in de wereldwijde IT-bedrijf, en ten tweede dat de oprichting goed van een historisch toeval kan zijn geweest.

Als Britse ondernemers, venture capitalists, en universiteiten een reeks van ARM-achtige bedrijven op de Silicon Valley-model had gemaakt, zou het Verenigd Koninkrijk zijn in goede vorm. Maar ze hebben niet.

Het is niet bij gebrek aan het proberen. De Silicon Fen gebied rond de universiteit van Cambridge heeft 25 jaar besteed aan het proberen om succes van Silicon Valley’s na te bootsen, en het is meer recent toegetreden door de Londense Silicon Roundabout / Tech City en diverse andere gebieden in het Verenigd Koninkrijk en in heel Europa.

Misschien dingen zijn veranderd. Het Verenigd Koninkrijk lijkt meer-tech georiënteerde startups dan ooit tevoren hebben, en het heeft zelfs venture capitalists – met inbegrip van Hermann Hauser met Amadeus Capital Partners – het verstrekken van beleggingsfondsen en management support. Misschien is een van minnows van vandaag zal uitgroeien tot iets zo groot als Skype, Paypal of Snapchat, zo niet een mondiale reus als Amazon, Facebook of Google. U kunt inchecken in een decennium of twee, maar ik zou niet op rekenen.

Ondanks dat het vooral in de voorhoede van de technologie, het Verenigd Koninkrijk nooit in geslaagd om een ​​wereldwijd belangrijke mainframe, minicomputer, microcomputer of bedrijf, of zelfs een wereldwijde web woning te produceren. (We hebben Canonical met Ubuntu, maar dat is een particuliere onderneming bankrolled door een zeer rijke Zuid-Afrikaanse.)

ARM en SoftBank: Waarom het Verenigd Koninkrijk heeft behoefte aan meer reus tech overnames, niet minder, van de iPhone om de Microsoft Surface: De tech aangedreven door ARM (elaptopcomputer.com); SoftBank chip designer ARM 32000000000 $ grijpen

Dit is de echte reden waarom deze overname pijn doet: we hadden geluk een keer, maar we kunnen niet zien ARM’s zoals weer.

Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s

Visie en neurale netwerken te rijden vraag naar krachtigere chips

Nvidia lanceert virtuele GPU monitoring, analytics

Processors; Intel lanceert 7de generatie processors 4K UHD duwen om de massa’s, processors, Visie en neurale netwerken te rijden vraag naar krachtigere chips; Data Centers; Nvidia lanceert virtuele GPU bewaking, analyse, hardware, AMD slaat terug tegen Intel dominantie met Zen

AMD slaat terug tegen Intel dominantie met Zen