Salesforce sleeën Oracle in martelaar speech

Salesforce.com CEO en voorzitter Marc Benioff is niet gelukkig met Oracle, en hij had geen blad voor de mond een beetje tijdens zijn laatste minuten herschikt keynote speech aan de overkant van Oracle OpenWorld 2011.

Marc Benioff tijdens Dreamforce, (Credit: Salesforce)

speech Benioff werd abrupt geannuleerd door Oracle op dinsdagmiddag met een aanbod om te herschikken om 08:00 op donderdag – in principe als de conferentie werd eindigt.

Benioff gebruikt dat exacte incident als een springende punt voor het beschrijven van wat er mis is met Oracle OpenWorld en het bedrijf zet op de show.

In veel opzichten, Benioff’s talk was een herhaling van zijn Dreamforce keynote speech met een paar tweaks, maar het was ook een poging om een ​​concurrent te bespotten en duw zijn social enterprise mantra.

Het argument heftig dat Oracle CEO Larry Ellison ‘was niet in contact met de betekenis van het publiek “, Benioff zei dat Oracle OpenWorld” is vooral gegaan over een next-generation, mainframe computer “.

Dit is niet het volgende grote ding in onze branche “, aldus Benioff duidelijk, bewegen terug in de richting van het thema overkoepelende van Dreamforce 2011 een paar weken geleden en het idee van de” sociale revolutie “.

We worden luidde een nieuw tijdperk dank aan Mark Zuckerberg, “Benioff geponeerd, en merkt op dat” dit sociale revolutie is eigenlijk hoe ons team … was in staat om deze nieuwe technologie te gebruiken om te zetten op een dubbeltje vanaf 3.30. Ik denk niet dat we hadden kunnen doen, dat twee jaar geleden.

“De mensen hebben nu een alternatieve manier van communiceren. Je hoeft niet naar de formele Oracle OpenWorld communicatie te organiseren in een paar uur te hebben,” Benioff later toegevoegd.

Om de kracht van sociale media te begrijpen, Benioff gezegd dat alles wat we moeten doen is kijken naar situaties (en demonstraties), variërend van Wall Street naar het Midden-Oosten. Hij betoogde dat het onze kans om dat sociale technologie te grijpen en gebruik te zetten ons eigen leven.

Het is echt over jou hoeven klanten en medewerkers te luisteren in een geheel nieuwe manier, “Benioff gewaarschuwd.” Als je geen aandacht aan wat er gaande is met hen, u zal worden geconfronteerd wat HP heeft te kampen gehad.

En merkt op dat er 1,1 miljard social media gebruikers wereldwijd, Benioff stelde dat deze sociale netwerken zijn het transformeren van het gedrag van gebruikers, die gaat naar een rimpel dat elk deel van onze persoonlijke en zakelijke leven van invloed te creëren.

Social Enterprise; LinkedIn onthult haar nieuwe blogging platform; CXO; Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20, Apple, Twitter’s reactie op de Apple Launch, Social Enterprise, Micro-beïnvloeders veranderen de manier waarop merken doen social marketing volgens nieuw rapport

Benioff aangehaald Europese luchtvaartmaatschappij KLM als één van haar klanten die het best heeft begrepen dat het belangrijk is te weten wie de klanten zijn en wat ze zijn als via social media, met inbegrip van het hebben van 130.000 Twitter-volgers en het gebruik van Facebook in contact te komen met de frequent flyers te krijgen.

Het web is stervende, “Benioff zei:” De sociale netwerken zijn over te nemen.

Iets van het tegendeel, Facebook’s CIO Tim Campos geponeerd tijdens de keynote dat “het web wordt gebouwd rond mensen”, uit te leggen dat in plaats van op zoek naar informatie in directories zoals in de begindagen van het web, hebben we nu de mensen die we kennen gebruiken en vertrouwen als onze primaire bronnen voor informatie.

Toen Benioff gevraagd hoeveel proprietary mainframes Facebook gebruikt, Campos antwoordde dat alles open-source voor schaalbaarheid en andere redenen, en dat er niet veel van een mainframe-infrastructuur opgezet voor ‘s werelds grootste sociale netwerk.

“Ze zijn in staat om de volgende generatie technologieën gebruiken om de volgende generatie diensten te bouwen,” Benioff antwoordde met vreugde.

Benioff wees naar een aantal Silicon Valley giganten (met name Apple, Amazon, Groupon, Google en Facebook) naast Salesforce.com, natuurlijk, dat beweert hij heeft deze concepten begrepen en zijn ze te gebruiken om banen en groei binnen de industrie te creëren.

Net als venture capitalist Marc Andreessen vorige week deed tijdens Boxworks 2011, Benioff maakte duidelijk dat hij denkt dat Oracle achter valt en niet de kracht van de wolk en de effecten van sociale media in de industrie te begrijpen.

Deze sociale revolutie heeft een sociale tweedeling gemaakt, “Benioff erkend.” Deze sociale kloof moet worden opgelost. Er zijn veel mensen op Oracle OpenWorld dat wist niet dat dit is gebeurd.

LinkedIn onthult haar nieuwe blogging platform

Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20

Twitter’s reactie op de Apple Launch

Micro-beïnvloeders veranderen de manier waarop merken doen social marketing volgens nieuw rapport