Juiste netwerk, partners sleutel tot overleven opstarten in China

SINGAPORE – De tech-startup-omgeving in China is veel moeilijker dan Silicon Valley, en als buitenlandse ondernemers willen elke kans op succes, met de juiste partners en netwerkverbindingen zal nodig zijn.

Ze moeten ook voldoende tijd door te brengen in het land om te begrijpen hoe de dingen lopen, adviseerde Marc van der Chijs, de Nederlandse Web ondernemer die mede-oprichter van de Chinese videosite Tudou.

China is als een jungle zonder veel wetten [in termen van] bedrijfsethiek. Het is survival of the fittest “, aldus Van der Chijs vertelde de website van Azië in een interview, zoals hij uitgewerkt op de intense concurrentie.” De mensen echt vechten [en] er is geen samenwerking tussen bedrijven.

De Nederlander, die is gevestigd in Shanghai en heeft gewoond in China voor meer dan een decennium, was in Singapore als een panel spreker op de inaugurele Demo Asia hier deze week gehouden. Demo, die in 1991 is ontstaan ​​in de Verenigde Staten, treedt op als een lanceerplatform voor tech startups om ideeën en producten, evenals netwerk toonhoogte met zakelijke partners, venture capitalists en business angel investeerders. Vergelijkbare evenementen werden gehouden in China en Brazilië.

van der Chijs opgemerkt dat het verschil in de competitieve geesten van Silicon Valley en de Chinese cultuur is. In de Verenigde Staten, het is meer een “teamsport”, beschreef hij, erop wijzend dat de ondernemers er elkaar te helpen als ze denken meer weten meer dan één.

In China, maar ze denken niet dat meer mensen gelijk aan betere resultaten. Opgegroeid in een moeilijke omgeving, hebben de lokale ondernemers moest leren om voor zichzelf te zorgen, zei hij, eraan toevoegend dat er ook een cultuur om altijd nummer één.

Network with benefits; Dus terwijl de concurrentie tussen de startups in Silicon Valley is hard, in China, “het is heel moeilijk”, zei de Nederlander.

Buitenlandse ondernemers op zoek naar nog moeilijker hindernissen breken in de Chinese markt gezicht in de vorm van regelgeving van de overheid. Lokale bedrijven kunnen ook besluiten om samen band om te concurreren tegen buitenlandse toetreders, voegde hij eraan toe.

Vandaar, ‘guan xi “- die” relatie “in het Mandarijn betekent – is van groot belang voor de buitenlander ondernemers om enige kans op succes in China, van der Chijs benadrukt.

Zonder netwerken, kun je niets doen.

Hij benadrukte ook dat deze expats nodig hebt om voldoende tijd te besteden in China om de grond goed kennen en identificeren van de juiste business partners.

Mensen denken van China als de heilige graal “, zegt Van der Chijs.” Ze komen vers uit het vliegtuig [denken] dat ze het kan maken, maar dan zijn ze allemaal mislukken.

MKB; Video: 3 tips voor het huren Millennials, Enterprise Software; Het grootste geheim in de sociale: Brand communities zijn overal; Big Data Analytics; De smerigste kleine geheim over big data: Jobs, Robotics; Het bouwen van een slimmere robot met diepe leren en nieuwe algoritmen

Als je de juiste mensen kennen en weten hoe om je weg te werken, kun je slagen, maar dit zijn dingen die je kunt alleen leren als je er een lang genoeg tijd.

Hij zei dat Tudou succesvol was omdat het gebaseerd was op een lokale partnerschap en alleen gericht op de binnenlandse Chinese markt.

Dus in plaats van de lancering van de site in het Engels aan een wereldwijd publiek, de “laser-scherpe focus” op China richten uiteindelijk hielp Tudou uitgegroeid tot een van China’s top video-sites, merkte hij op.

Als we geprobeerd om het wereldwijd te lanceren, zouden we worden verpletterd.

van der Chijs opgericht Tudou in 2005 samen met de Chinese zakenman, Gary Wang, die is CEO van het bedrijf.

De Nederlander heeft sindsdien verliet het bedrijf en richtte een andere website opstarten, een mode-site genaamd United Styles, in Shanghai vorig jaar. Dit bedrijf is wereldwijd, zei hij, eraan toevoegend dat hij van plan is om het bedrijf te verplaatsen buiten China loop van dit jaar, verhuizen naar ofwel Singapore of Silicon Valley.

China is een “geweldige plek om zaken te doen” als buitenlandse ondernemers willen tikken alleen de binnenlandse markt, zei hij.

Meer hulp voor starters; At Demo Azië, Microsoft onthulde een verbetering van de startup steunprogramma BizSpark.

Riep BizSpark Plus, de regeling is gericht op startups van hoog potentieel als geïdentificeerd door het opstarten van versnellers en incubators. Beleggers kunnen startups bieden tot S $ 60,000 (US $ 48.000) ter waarde van Microsoft’s Azure cloud services voor een abonnement van twee jaar.

Battle Ventures is een van de partnering versnellers. De CEO en oprichter, Jeffrey Paine, beschreven hoog potentieel startups als die met een regionale of zelfs wereldwijde, aanwezigheid of plan op zijn plaats. Naast een sterk team en domeinbeheer deskundigheid, hun producten of diensten moet idealiter zijn al van start gegaan of hebben een goede markt fit waarvan wordt verwacht dat de tractie te krijgen, voegde hij eraan toe.

Voor starters, de mogelijkheid om toegang te krijgen tot software tools en cloud tegen weinig of geen kosten biedt een aantal voordelen, zei Paine. Een bedrijf kan aan de slag met weinig gedoe op de infrastructuur backend, en productontwikkeling kunnen sneller en goedkoper zijn, wat ook betekent een snellere time-to-market, zei hij.

Joei Huang, technologie directeur van Flok, voegde eraan toe dat naast de toegang tot technologische middelen, zakelijke contacten, ondersteuning en training zijn ook nuttig om startups. Een homegrown digitale interactieve en marketing bureau, opgericht in 2010, Flok toegetreden tot het BizSpark-programma datzelfde jaar.

Huang zei dat het bedrijf profiteren van de regeling, die meer mogelijkheden opengesteld voor klanten aan te pakken, evenals stond het op schaal IT-ondersteunde projecten om de kosten-effectiviteit te verhogen.

Singapore is de tweede Aziatische land waar BizSpark Plus dit jaar is geïntroduceerd, na Australië in januari. Het is al in Europa, de VS en het Midden-Oosten gelanceerd.

Video: 3 tips voor het huren van Millennials

Het grootste geheim in de sociale: Brand communities zijn overal

De smerigste kleine geheim over big data: Jobs

Het bouwen van een slimmere robot met diepe leren en nieuwe algoritmen