Het voorspellen van 2012: Snelle implementatie in focus

De wereld van de IT-mislukking is bizar. Ondanks schandalig statistieken die invloed hebben op vrijwel alle grote enterprise software leverancier en klant, van ERP tot CRM en daarbuiten, loutere vermelding van het onderwerp beangstigt velen in de industrie. Daardoor hebben IT-fouten een geaccepteerd, bijna verwacht van enterprise leven. De tijd voor deze ongelukkige situatie te veranderen is veel te laat.

IT-storingen ontstaan ​​door een samenloop van factoren zoals onbegrip technologie, slecht beoordelingsvermogen, belabberd projectmanagement, politiek, belangenconflicten tussen de Devil’s Triangle, om er maar een paar te noemen. Enterprise projecten zijn moeilijk, juist omdat ze zich over de organisatorische en functionele grenzen, het oplossen van het probleem vereist een holistische benadering die meerdere belanghebbenden en deelnemers aan het project omvat, binnen en buiten het bedrijf.

Zoals we in 2012 zal drie trends rijden hernieuwde belangstelling voor het verbeteren van IT slagingspercentages

Deze trends hebben de druk op de enterprise software leveranciers, system integrators en klanten om implementaties te verbeteren en vermindering van de afvalstoffen in verband met enterprise projecten geplaatst.

Zoals we in 2012, zijn er aanwijzingen van enterprise software vendors het nemen van stappen om klanten te helpen draaien meer succesvolle projecten. Dit bericht werpt een blik op de snelle implementatie werk van drie leveranciers: Syspro VS, SAP en Oracle.

SYSPRO USA EN QUANTUM ARCHITECTUUR

Tijdens een recente ontmoeting met de CEO van Syspro VS, Brian Stein, een snelle implementatie was een primaire onderwerp van discussie. Syspro, een ERP-provider ten dienste van de mid-market, ontworpen haar product strategie rond een uniforme aanpak implementatie bedoeld om de communicatie en andere problemen die interfereren met succesvolle projecten aan te pakken.

Syspro noemt haar suite van de uitvoering instrumenten van de Quantum Architecture. De suite bestaat uit een opslagplaats voor business process documentatie, een samenwerking methodologie voor het werken met de belanghebbenden, en het systeem pre-configuraties. Deze componenten worden geïllustreerd in de volgende slide

De zogenaamde proces repository (een term die dat maakt me afvragen waarom enterprise software bedrijven niet in gewoon Engels kan spreken), bevat de belangrijkste gegevens en documentatie voor de implementatie. Ondanks de naam techno-geek, de repository zorgt voor een “single-versie van de waarheid” voor alle deelnemers aan de uitvoering. Misschien is dit te veel in detail, maar hier is een foto

Hoewel Syspro is niet de eerste die dit soort van aanpak te ontwikkelen, het bedrijf is ongebruikelijk in focussen zo intens over de uitvoering als een integraal onderdeel van het product ervaring. Door het verhogen van de rol van de implementatie en de klant proces overgang naar een strategisch niveau, is Syspro een punt van differentiatie in de overvolle ERP-markt gecreëerd.

Ik vroeg Syspro VS PR manager, Stanley Goodrich, waarom het bedrijf heeft besloten om te benadrukken uitvoering in deze mate

SYSPRO zwaar geïnvesteerd in implementatiemethode omdat marktonderzoek is gebleken dat dit is waar de concurrentie naar beneden valt. Het nieuws is vol met rechtszaken tegen SYSPRO concurrenten niet in slagen om hun software aanbod te implementeren in een economische tijdig.

Content zoals trainingsmateriaal, documentatie en templates; Implementatie diensten op basis van een vaste prijs en een vaste omvang van het werk; Pre-configuratie op basis van best practices; SAP-software

Syspro vertrouwt op een goed ontwikkelde ecosysteem van 1.500 channel partners dat de verkoop en implementatie behandelen. Hoewel ervaren partners zijn duidelijk gunstig, net als alle leveranciers Syspro niet volledig kan het kanaal te controleren, omdat het bestaat uit zelfstandige bedrijven. Hierdoor kan Syspro niet garanderen dat zijn partners de vaste methodiek, die een potentiële bron van risico implementatie voor Syspro klanten gebruiken. Dit probleem komt vaak voor bij enterprise leveranciers en bespreek ik later in relatie tot Oracle.

Advies aan CIO’s: Bij het selecteren van een Syspro partner, vragen over hun ervaringen met de uitvoering Syspro instrumenten en methoden. Voor de meeste klanten, vast te houden aan de standaard aanpak het beste is, laat de integrator verdwaalde zonder goede redenen om dat te doen.

SAP en Rapid Deployment OPLOSSINGEN

SAP (onthulling: SAP is een huidige client) is actief op het ontwikkelen van een brede set van het aanbod, de zogenaamde Rapid Deployment oplossingen (RDS), bedoeld om implementaties sneller en gemakkelijker te maken. De focus van het bedrijf op deze oplossingen weerspiegelt groeiende erkenning – onder klanten, partners, de media en analisten – dat kleinere, zeer gerichte implementaties risico’s te verminderen en de klanttevredenheid te verhogen. Negatieve pers over mislukte implementaties heeft de SAP-merk aangetast, waardoor dit een kritiek probleem voor het bedrijf.

Banking;? CommBank partners met Barclays voor mobiele betalingen, FinTech innovatie, veiligheid, de Hyperledger Project groeit als gangbusters; CXO; ANZ Bank tech executive dek shuffle, Banking, Visa om te testen blockchain systeem voor internationale overschrijvingen geld

SAP is het besturen van de boodschap van de verbetering van de uitvoering door middel van de eigen organisatie, met name voor Sales en Professional Services groepen. Ik sprak onlangs met co-CEO Jim Snabe, die zijn steun voor Rapid Deployment oplossingen sterk gezegd, tijdens een apart gesprek met Sanjay Poonen, SAP’s President van Global Solutions Go-to-market, verklaarde hij een soortgelijke boodschap. In deze video, Poonen bespreekt de oplossingen Rapid Deployment.

Snelle implementatie oplossingen bestaan ​​uit een reeks modules, of pakketten, gebaseerd op verschillende functionele delen van het SAP. Zo zijn er RDS modules voor CRM, ERP, HANA, en vele andere delen van de SAP-software.

Zoals de volgende grafiek laat zien, elk RDS-pakket bevat

Fixed-price, verpakt diensten zijn een belangrijk onderdeel van de RDS-pakket. Vaste-prijs projecten kunnen helpen daling van het risico en de transparantie te verhogen voor klanten, ook al zijn ze niet perfect voor alle situaties, vooral wanneer de eisen niet duidelijk of het project heeft ongebruikelijke complicaties. Toch gestandaardiseerde implementaties op basis van vaste prijs en de omvang van het werk, zijn zeker een fundamenteel instrument in de strijd tegen de IT-storingen.

In sommige opzichten, de RDS aanbod verstoren traditionele professionele diensten veel als software as a service verstoort de on-premise business model. In beide gevallen, goed gedefinieerde resultaten en voorspelbare kosten ter vervanging van een model dat een open einde uitgaven en hoog risico met zich meebrengt, dat is een goede combinatie voor enterprise kopers.

Ondanks het toenemende belang van Rapid Deployment oplossingen, een paar kanttekeningen in orde zijn. Deze oplossingen zijn nog relatief nieuw en nog niet het volledige scala van SAP-software. Bovendien, ze zijn nog het meest op kleinere projecten of stukjes groter uitvoering.

Advies voor CIO’s: Elke organisatie overweegt een SAP-implementatie moet beoordelen of RDS is een geschikte mogelijkheid. Hoewel niet een fit in alle gevallen, Rapid Deployment oplossingen bieden een aantrekkelijke manier om tijd en geld te besparen zonder te betalen consultants om het wiel opnieuw uit te vinden. Klanten die overwegen een RDS-project moet onderzoeken hoe het past in hun algemene uitvoeringsplan en zorg ervoor dat alle externe componenten of afhankelijkheden die nodig zullen zijn te begrijpen.

Oracle en FUSION HCM SNELLE UITVOERING

omvang Oracle betekent dat aandacht voor het verminderen uitvoeringskosten en tijd is belangrijk de enterprise software industrie als geheel. Zoals SAP, hebben klanten van dit bedrijf last van mislukte IT-projecten, waardoor de uitvoering van een belangrijk onderwerp.

Oracle heeft onlangs aangekondigd dat een aantal system integrators “snelle implementatie aanbod” hebben ontwikkeld voor het bedrijf Fusion Human Capital Management (HCM) product. Hoewel er voor de hand liggende waarde in de erkenning van Oracle dat klanten willen een snelle, efficiëntere implementaties, het persbericht is kort op details. Ook is het niet aan of Oracle zijn eigen Fusion HCM snelle implementatie gereedschap heeft ontwikkeld of is het verlaten van die taak geheel aan partners.

Een gedecentraliseerde aanpak implementatiemethode (als dat in het plan feite Oracle’s) stimuleert buy-in van de system integrators de ontwikkeling van dergelijke hulpmiddelen, dat is een belangrijk voordeel dat we niet mogen onderschatten. Echter, wanneer elke integrator ontwikkelt zijn eigen gereedschap zonder centrale planning van de leverancier, aanzienlijke dubbel werk waarschijnlijk is, kan leiden tot inefficiëntie en verwarring in de markt.

Hoewel leveranciers opgelegde normen uitvoering te geven klanten het vertrouwen en maakt het makkelijker voor hen om professionele diensten te kopen, het overtuigen van externe partners om te standaardiseren op de methodologie van de leverancier is moeilijk. Omdat elke partner serveert een unieke marktsegment met specifieke behoeften, integrators klagen dat een “one size fits all ‘aanpak van de uitvoering is niet in het belang van de klant. Aan de andere kant, sommige (waaronder ik) zijn van mening dat integrators ten goede komen voor rekening van de klant bij het bedrijf leveranciers geen normen en instrumenten implementatie opgeven. Ongeacht iemands uitzicht, is het moeilijk voor een softwareleverancier om hulpmiddelen en proces op partners van derden dwingen. Dit is dezelfde fundamentele uitdaging die ik eerder beschreven in relatie tot Syspro. SAP ook geconfronteerd met dit probleem toen het eerst gestandaardiseerd op zijn AcceleratedSAP methodologie, bijna 15 jaar geleden.

Oracle heeft een aparte snelle implementatie aanpak genaamd Oracle Accelerate. Eerder dit jaar sprak ik met Mark Johnson, vice-president van Oracle Accelerate Applications, die uitlegde dat Accelerate is voorzien van een web-based tool ontworpen om de samenwerking tussen Oracle-partners en klanten tijdens de implementatie planning en configuratie fasen te vergemakkelijken. Veteraan analist, Michael Fauscette, die Group Vice President bij IDC, beschreef het als volgt: “. Oracle Accelerate biedt een proces-gebaseerde software configuratie tool die de software geconfigureerd op basis van eisen van de klant”

In tegenstelling tot de nieuwe Fusion HCM snelle implementatie aanbod (althans die in het persbericht beschreven), Accelerate impliceert centraal toegediende intellectuele eigendom ontwikkeld door Oracle. Zoals Fusion HCM rijpt in de markt, misschien Oracle zal gecentraliseerd instrumenten implementatie vrij te maken voor partners.

Advies aan CIO’s. Het lezen van Oracle’s persbericht, lijkt ieder systeem integrator is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van haar eigen Fusion HCM snelle implementatie aanbod. Daarom moet u zorgvuldig onderzoeken unieke toolkit elke integrator en de nodige zorgvuldigheid in het implementatieproces worden gebruikt door elke Oracle-partner die u overwegen. Dat is een goed advies in het algemeen, maar geef het bijzondere aandacht hier.

SLUITING VAN GEDACHTEN

Als een industrie, hebben we toegestaan ​​IT mislukkingen om een ​​geaccepteerd onderdeel van het leven, is het tijd voor de klanten om op te staan ​​en ongenoegen registreren bij leveranciers die niet investeren in het oplossen van dit probleem. Hoewel geen van de in dit bericht beschreven aanpak is perfect, collectief wijzen ze op een industrie die is begonnen met een bredere verantwoordelijkheid voor het creëren van positieve resultaten voor de klant te accepteren.

We hebben nog een lange weg te gaan, maar 2012 zal verhoogde aandacht en controle te brengen in deze kwestie – en het gaat over de tijd.

? CommBank partners met Barclays voor mobiele betalingen, FinTech innovatie

De Hyperledger Project groeit als gangbusters

ANZ Bank shuffle tech executive dek

Visa om te testen blockchain systeem voor internationale overschrijvingen geld