Het einde van Windows XP is ook het einde van alles wat we dachten dat we wisten over het berekenen

Meer dan een dozijn jaar nadat het voor het eerst gingen op de verkoop, het bewind van Windows XP is, eindelijk tot een einde.

XP was het meest populaire besturingssysteem van Microsoft ooit – het was pas onlangs ingehaald door Windows 7 als het meest gebruikte besturingssysteem in de wereld – en het is nog steeds actief op ergens rond een kwart van alle desktops.

Vanaf volgende week is echter XP niet meer ondersteund door Microsoft, niet meer software-updates of beveiligingspatches aanstaande zal zijn, van het bedrijf.

XP dozijn-jarige levensduur is het equivalent van, millennia in tech jaar, en dus XP is een digitale dinosaurus nog steeds de aarde zwerven. Velen zullen rouwen zijn passeren, anderen zullen worden mopperen als ze klauteren om te updaten naar een nieuw besturingssysteem, en sommigen zullen worden vervloeken omdat ze uit te betalen voor extra ondersteuning na te laat hun migratie hebben verlaten.

Maar de dood van XP is meer dan alleen een hoofdpijn (en de oorzaak van sommige hartzeer) voor IT: ze ook deel uit van een aantal ingrijpende veranderingen in de tech landschap.

Zoals we leggen XP is om te rusten, zijn we ook afscheid van een aantal oude zekerheden technologie is: dat de PC is de standaard hardware voor de gemiddelde gebruiker, dat Windows is de standaard besturingssysteem zal draaien. Deze beide veronderstellingen waar gedurende het hele leven van XP – maar niet langer.

De daling van de PC blijft: het is al ingehaald door tablets en smartphones bij de consument, en het verhogen van in het bedrijfsleven. Evenals de opkomst van nieuwe hardware form factors, nieuwe besturingssystemen worden grijpen marktaandeel ook: in het geval van tablets en smartphones, het is nog steeds vrij veel een twee paardenrace tussen Android bochten de massamarkt en iOS op de premie einde.

Windows is nog steeds rond natuurlijk, en nog steeds een sterke aanwezigheid (in het bijzonder in het bedrijfsleven), maar de dominantie wordt ondervraagd: de upgrade van XP naar Windows 8 is zo’n grote sprong dat sommige kunnen overwegen over te schakelen naar een alternatief platform geheel, zoals , iPads of Chromebooks.

Dit alles betekent dat we het invoeren van een nieuw tijdperk van gefragmenteerde computing, een wirwar van apparaten, besturingssystemen en concurrerende ecosystemen.

Noch Android of iOS zijn monolieten: er zijn vele versies van Android in gebruik (minder dan 10 procent van de apparaten actief zijn KitKat, de nieuwste versie van het besturingssysteem), en de oudere versies van Apple’s iPhone en iPad (slechts een paar jaar oud ) kan niet worden uitgevoerd de nieuwste versies van iOS. Bouw het once, run overal is net zo veel van een droom als het ooit was.

Concurrerende ecosystemen hebben geleid tot een overvloed aan app stores en besturingssystemen smaken (net vergelijken Amazon’s Fire OS Android), die strijd voor ontwikkelaars en gebruikers kunnen creëren. Verstikkende ommuurde tuinen van de inhoud en apps zijn overal als tech bedrijven op zoek zijn naar de loyaliteit van hun klanten af ​​te dwingen.

Windows, natuurlijk, was gewoon een ommuurde tuin (vraag de Linux-enthousiastelingen of de Mac-fans), maar voor de meesten was het zo’n grote behuizing die de meeste niet de muren konden zien.

Microsoft’s Build powwow: Onze wens lijst; The Internet tsunami: 8 grote inzichten over hoe het verstoort volgende; Tabletten: niet mobiel genoeg of productief genoeg voor vele professionals, Gezocht: Een Flipboard aanpak voor de onderneming; Smartphone innovatie is dood: Hier zijn vier manieren om het leven opnieuw in te blazen; Wat 3D printing moet mainstream gaan, Windows XP en Windows 8: de slechtst mogelijke combinatie voor Microsoft, Windows 9: Kan Microsoft af te trekken een ander wonder; Android vs Windows:? Nu is de strijd om de desktop echt begint

Windows 10, Windows 10 tip: Maak een perfecte achtergrond voor uw desktop of lock screen, Enterprise Software, nieuwe business model van Microsoft voor Windows 10: betalen om te spelen, Microsoft, Kan de toekomst van Android Windows, Windows 10, Windows 10 tip : netwerkproblemen oplossen met een one-click reset

Niets van dit alles is slecht, gewoon anders. Het is onwaarschijnlijk dat we een platform zo dominant als Windows opnieuw zult zien, Android is het maken van een sterk spel, maar zal waarschijnlijk nooit het besturingssysteem van alles.

Het nadeel van dit alles is onzekerheid en fragmentatie, althans voor nu. Maar het is ook een groter, complexer en meer spannende wereld met een betere apparaten, bredere opties en meer mogelijkheden.

de website Monday Morning Opener is onze opening salvo voor de week in tech. Als wereldwijde site, dit redactionele publiceert op maandag om 08:00 CET in Sydney, Australië, dat is 18:00 Eastern Time op zondag in de Verenigde Staten. Het is geschreven door een lid van de wereldwijde redactie van de website, die is samengesteld uit ons lood redacteuren in Azië, Australië, Europa en de Verenigde Staten.

Eerder

Windows 10 tip: Maak een perfecte achtergrond voor uw bureaublad of lock-scherm

nieuw business model van Microsoft voor Windows 10: betalen om te spelen

Kon de toekomst van Android Windows?

Windows 10 tip: het oplossen van netwerkproblemen met een one-click reset