Startup zet PDA graphics in een nieuw licht

Deze situatie heeft uitgespeeld ontelbare malen, zozeer zelfs dat het een Silicon Valley cliché is geworden. Je weet dat de ene over de ingenieur, de verkoop vent, en de marketing kerel die op zoek waren naar een nieuwe uitdaging?

De clou is echter dat deze startup – grafische chip maker Media Q – lijkt de formule voor succes te hebben ontdekt. Het is erin geslaagd om uit te spitten een niche in de sterk concurrerende markt voor chips te leveren aan de groeiende mobiele apparaat markt, de landing NEC Corp., Hitachi Ltd., JVC, Siemens, NTT DoCoMo, en Komatsu.

Chipfabrikant Transmeta Corp. bracht voorlichting aan consumenten over de noodzaak voor de lagere-power processors te helpen verlengen levensduur van de batterij voor notebooks. Nu, Media Q stelt een manier om de grafische systeem van een handheld apparaat ingenieur te versnellen prestaties en het verminderen van de totale stroomverbruik.

Dat pad zal lay-out is er een die een nieuwe Media Q grafische chip gebruikt om grafische verwerking en het scherm te vernieuwen, alsmede memory management taken offload van de CPU’s van personal digital assistants (PDA’s) en informatica apparaten.

Media Q zal volgende week kondigen een paar nieuwe grafische processoren, genaamd MQ-1100 en MQ-1132. De chips dienen om graphics en het geheugen toegang voor Universal Serial Bus (USB) en audio-apparaten te beheren.

Door het lossen van grafische verwerking en het geheugen management, nieuwe chips Media Q’s toestaan ​​dat een PDA’s CPU en het geheugen om te gaan vaker worden aangedreven. Dit vermindert de belasting op de CPU en verhoogt prestaties.

volgende stap Media Q’s in de PDA en de high-end mobiele telefoon handset markt zal de lancering van een geïntegreerde processor, met een ARM-processor kern. De chip, die nu in ontwikkeling, staat gepland voor een release eind 2001 of begin 2002.

Media Q is een poging om een ​​nieuwe standaard hardware platform met de 1100-serie chips te maken.

De MQ-1100 en MQ-1132 zal een aantal besturingssystemen, waaronder Microsoft Corp.’s te ondersteunen; (MSFT) Windows CE en Palm Inc., (palm) Palm OS. Eveneens verenigbaar te zijn met een aantal processors, waaronder ARM en X86-gebaseerde chips. Ondersteunende software voor het Linux-besturingssysteem is in ontwikkeling.

Dat betekent dat één fabrikant kunnen verschillende apparaten rond hardware die verschillende besturingssystemen of verschillende processoren gebruikt baseren, zei bedrijf mede-oprichter Sundar Velamuri in een recent interview.

Analisten, met inbegrip van International Data Corp ‘s Kevin Burden, geloof Media Q wordt geleid in de juiste richting, zoals PDA fabrikanten zijn gedwongen om meer rekenkracht toe te voegen aan hun apparaten om te profiteren van klanten en partners de vraag naar multimedia-ondersteuning te nemen.

Onder verwijzing naar Sony’s wens om meer te doen met Palm-gebaseerde apparaten en multimedia, zei Burden Media Q kans op Palm.

Palm kan niet haar partners te negeren. Het moet een of andere manier meer processing power in zijn PDA’s, dat is waar Media Q zou kunnen ingrijpen “, zei Burden.” Het harde deel is overtuigend Palm dit is de richting die het zou moeten gaan.

nieuwe manier van kijken naar de dingen Media Q komt uit onvrede de oprichters ‘met de grafische markt, circa 1997.

Een man was een sales man, een man was een engineering vent, en ik was een marketing vent, “zei Velamuri, die fungeert als Media Q’s vice-president van marketing.” We waren in de pc-industrie voor misschien 12 of 13 jaar. Nieuw (grafische) standaarden zou komen ongeveer elke zes maanden. We wilden krijgen in een markt die veel meer innovatieve was.

Op dat moment was het internet beginnen te populair geworden, en we begonnen te denken dat er veel apparaten die kunnen verbinding maken met internet erg populair zou zijn, “zei hij.” We wilden een (bedrijfs) start, dat was heel erg een technisch (bedrijf), maar toch hadden plezier.

iPhone; Hier is wat Android-eigenaren doen als Apple brengt een nieuwe iPhone, iPhone, Hoe veilig veeg je iPhone voor wederverkoop, hardware, Enterprise Software;; Sweet SUSE Nu kunt u een USB-stick die alles vernietigt op zijn pad te kopen! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Het was een beetje eng om uit te komen (op onze eigen), “Velamuri gezegd. Toen zes ingenieurs volgde het trio uit de buurt van S3,” we hebben het geld uit de zakken te betalen voor hen.

Een grafische chip genaamd MQ-100 was het niet-beursgenoteerde bedrijf de eerste grote product. Media Q een deal gesloten met Hitachi Corp., waardoor Hitachi aan de chip op de markt.

Het vestigde ons met verschillende klanten … en met Microsoft “als een speler in de Windows CE ruimte, zei Velamuri.” Het hielp ons enorm.

Het leverde ook meer dan $ 6 miljoen in broodnodige kapitaal, maar liet Media Q om intellectuele-eigendomsrechten voor de chip te behouden.

De MQ-100’s eerste toepasser was NEC, die de chip in zijn oorspronkelijke Mobile Pro Handheld PC, gebaseerd op Microsoft’s Windows CE besturingssysteem.

“Er zijn nu drie generaties (Mobile Pro) producten die onze chips te gebruiken,” zei Velamuri.

De MQ-100, ontworpen vanaf de grond opgebouwd, kost minder, verbruikt minder stroom, en bood competitieve prestaties in vergelijking met concurrenten, zei Velamuri.

Nokia Corp en Siemens beide aangenomen Media Q’s follow-on, de MQ-200 chip. De MQ-200 heeft bijna 300.000 verkochte eenheden tot op heden, aldus het bedrijf. Een opvolger, genaamd MQ-300, is nu bemonstering en moet begin volgend jaar het schip.

Maar Media Q vooruit. De MQ-1100 serie zal volgende week de lancering van de chipfabrikant de nieuwe strategie van het lossen van graphics en het geheugen controletaken van de CPU.

Media Q’s MQ-1100-serie chips combineren een tweedimensionale graphics processing engine met een 256KB cache en een LCD-display interface.

Wanneer geplaatst tussen de processor, het geheugen, LCD, en randapparatuur, een 1100-serie chip neemt de rol van de grafische processor en verkeersagent. Het zorgt voor een grafische framebuffer en kan het scherm te vernieuwen, zonder beroep te doen op de CPU of het hoofdgeheugen. Tegelijkertijd, de chip onderhoudt communicatie met randapparatuur, zoals USB, waarbij de cache voor een transactiebuffer.

“Systeem prestaties, hoe snel de browser draait, was een grote zorg (in het ontwerp van de MQ-1100),” zei Velamuri.

Offloading taken van de CPU in staat stelt om zich te concentreren op het uitvoeren van toepassingen, legde hij uit. Tegelijkertijd, wordt het stroomverbruik gereduceerd, de CPU kan worden geluierd terwijl het scherm wordt ververst, genoemde Velamuri.

“De meerderheid van de tijd, zal het LCD-scherm in refresh-modus, wat betekent dat de CPU en het geheugen kan worden in power-down modus, wat kan resulteren in een aanzienlijke energiebesparing,” zei hij.

De MQ-1100-serie chips ook gebruik maken van een aantal ontwerp trucs om de macht te verminderen. De chips ‘gated transistor ontwerp verleent elke transistor binnen zijn eigen klok. Hierdoor kunnen transistors die inactief worden uitgeschakeld om stroom te sparen. Een variabele pijplijn maakt de chip pijplijn staten die niet in gebruik zijn uit te schakelen. pijpleiding een chip dient om instructies te verwerken bereiden, die zij wel gedeeltelijk door snijden ze in de verschillende stadia. De MQ-1100 serie ‘pijpleiding kan worden uitgebreid of gecomprimeerd als een accordeon. Dit vermindert het stroomverbruik door het elimineren van onnodige stappen.

Media Q verhevener doelen dan grafische processors. De chipfabrikant ook van plan om een ​​geïntegreerde processor of een systeem te leveren op een chip.

Media Q is het ontwikkelen van een systeem op een chip die een ARM-processor kern met zijn eigen grafische engine en geïntegreerde cache ontwerp melds. De nieuwe chip, met de codenaam Katana, zal beschikken over ingebouwde ondersteuning voor digitale LCD-panelen, USB en draadloze Bluetooth-technologie, evenals Java, MP3 en MPEG-4.

Katana zal een soortgelijke methode van het gebruik van de cache aan graphics voor multimedia, zoals video snelheid te gebruiken, en ook de LCD-scherm en USB-randapparatuur efficiënter te beheren. Het is gepland voor eind 2001 of begin 2002.

Media Q de chip klanten zetten in de PDA markt ook die bouwen geavanceerde mobiele telefoons.

“We willen het eerste bedrijf dat halfgeleiders, voorziet voor het hele spectrum van het internet apparaat ruimte,” zei Velamuri.

Niet verloren op het bedrijf was Palm’s recente aankondiging van plannen om de hardware en de haven zijn besturingssysteem voor ARM-gebaseerde processoren te schakelen.

Toch zal de uitdagingen in dit spel velen. Media Q zullen strijden tegen de wil van Motorola Inc,. (Mot) en Intel Corp,. (INTC). Beide zijn nu ARM licentiehouders.

“Om in PDA’s, moet u een zeer strakke relatie met de fabrikant hebben. Dus laten we eens kijken naar deze (1100) chip eerst en zorg ervoor dat het van de grond komt,” Burden een gele kaart.

De competenties die we (zullen) brengen is dat we vasthouden heel dicht bij huis, “zei Velamuri.” Onze grafische engine heeft waarschijnlijk betere prestaties. Maar het is niet alleen de prestaties dat is belangrijk, het is de prestaties die past binnen de budgetten van de batterij van deze apparaten.

Met zijn stand-alone grafische chips goed verkoopt, Media Q’s oprichters zijn helemaal niet geïnteresseerd in het verkopen van uit, zei Velamuri.

“We zijn zeker in het voor de lange termijn. We hebben aanbiedingen te kopen in elke fase gehad.”

Ze verlieten het grote bedrijf voor een reden, zei hij. Die reden was om te concurreren.

Hier is wat Android-eigenaren doen als Apple brengt een nieuwe iPhone

Hoe veilig veeg je iPhone voor wederverkoop

Nu kunt u een USB-stick die alles vernietigt op zijn pad te kopen

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro