Tech zoet deal voor Donut Empire

Steven Chiew en zijn broer, Lucht, begonnen hun bedrijf te midden van de donut rage die Singapore raakte enige tijd in 2006-2007.

Hun bedrijf is nu uitgegroeid tot Singapore grootste donut keten geworden, met 13 vestigingen in het hele eiland-staat en de plannen voor regionale uitbreiding dat Maleisië, Dubai, Indonesië en India omvat.

Toepasselijke naam Donut Empire, het bedrijf bakt ei-vrij donuts dat meer dan 34 smaken, inclusief de best-seller Typhoon Oreo, en anderen zoals Mocha Madness, Latte Hill en amandel pit-functie.

Ik ontmoette Steven, die ook het bedrijf de directeur, een paar maanden terug naar zijn interesse in bloggen voor Tech Podium bespreken. Technologie is onbekend terrein voor de man, maar hij is meer dan bereid om nieuwe instrumenten die hij denkt te maken zakelijke zin voor het bedrijf proberen.

Terwijl ik op mijn Typhoon Oreo knabbelde tijdens ons gesprek aan de Donut Empire café, Steven sprak enthousiast over blogs, Facebook en de vooruitzichten van hoe deze nieuwe media-instrumenten kunnen helpen zijn bedrijf beter te verbinden met klanten en het verzamelen van belangrijke informatie voor de consument.

Oké, genoeg gezegd … lees verder om te vinden wat Steven te zeggen heeft over IT in het algemeen.

Gezien onze beperkte kennis en capaciteit, de aanpak die we namen was om deel te nemen en het uitbesteden van onze IT-infrastructuur-strategie aan externe consultants. De belangrijkste fundamentele problemen waar we voor staan ​​zijn onder andere de uitvoering van een kantoor tech infrastructuur en Internet beleid om ons voor te bereiden om te slagen in de F & B (eten en drinken) industrie van de toekomst.

We moeten om te gebruiken wat die beschikbaar zijn dat de broodnodige bewustzijn, interesse te creëren, en uiteindelijk zullen we een grotere vraag naar onze producten en diensten te zien. Technologie en het internet helpen om de communicatie glad tussen ons en onze klanten, en we hebben zelfs een Facebook-groep voor onze fans, waar ze een meer informele basis kunnen communiceren voor ons.

We hebben ook interessante Donut Empire video’s uploaden naar YouTube als het reikt uit naar miljoenen gebruikers per dag. Op onze officiële website, laten we onze klanten donut online bestellingen plaatsen die handig is voor hen. Dit helpt om de verkoop te stimuleren, omdat websites zijn 24 met 7, en dus kunnen klanten bestellingen plaatsen op elk moment van de dag, zonder te laten vallen door onze verkooppunten.

Onze corporate blog is een andere weg voor onze klanten om in contact te komen met onze updates te houden. Het is een ander hulpmiddel voor ons in contact te komen met onze consumenten, die misschien niet actieve gebruikers van Facebook te houden. In onze blog, we raken aan zakelijker updates en nemen we onze media functies in. We krijgen te zien in kranten en tijdschriften regelmatig, dus onze blog is een weg voor ons om te demonstreren onze media functies en meer business-georiënteerde updates. Onze blog geeft ook een persoonlijke touch aan onze website, wat het makkelijker maakt voor onze klanten te verhouden tot ons.

Als Donut Empire’s clientèle grotendeels bestaat uit jongeren, met inbegrip van jonge professionals, maken we gebruik van social networking tools zoals Facebook om uit te reiken aan onze klanten. De meeste van Facebook-gebruikers zijn jonger dan 35 jaar, dus Facebook is misschien nuttig voor bedrijven die de jongeren richten. Onze doelgroep besteden veel tijd online dus bereiken om hen via Facebook is een logische stap. Door middel van onze Facebook-groep, kunnen onze fans met ons in contact te houden, uit te vinden nieuwe producten die we hebben gelanceerd, en te communiceren met ons open door middel van een leuke platform. Uploaden we foto’s van onze recente gebeurtenissen op onze Facebook-groep, die het mogelijk maakt onze fans om die foto’s te downloaden en beleef de momenten die ze hebben meegemaakt in onze evenementen. Het is een geweldige manier om in contact te blijven met onze fans en bovendien, Facebook is gratis.

De oudere generatie kan traditionele websites en blogs liever hun informatie te krijgen, dus, met alle drie de middelen van het bereiken van de consument (website, blog, Facebook) is zeer effectief in het verhogen van het bewustzijn voor ons bedrijf.

Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek, hardware, Top accessoires voor je MacBook (september 2016), Social Enterprise; Top 10 apps:? Deze beschikken over de meest downloads tot nu toe dit jaar, hardware; Top 25 accessoires voor je MacBook

In eerste instantie waren we verscheurd over de vraag of Facebook is noodzakelijk voor ons bedrijf, omdat we al een website voor onze consumenten. Sommige van onze medewerkers waren bang dat Facebook is niet een juiste kanaal om het bewustzijn voor ons bedrijf te verhogen, want het is informeel en is meer gericht op sociale netwerksites. Echter, ik denk dat we moeten volgen IT trends en slim werken. Als onze klanten zijn actieve gebruikers van het internet, waarom niet profiteren van Facebook voor ons bedrijf? Aan de andere kant, Facebook geeft onze fans de vrijheid om te doen wat ze willen schrijven op onze message boards en commentaar op de foto’s die we geupload. Dit kan een probleem vormen als onze fans misbruik van deze vrijheid, maar tot nu toe, dit is niet gebeurd.

Als er meer sociale netwerken zoals Facebook, in de nabije toekomst zullen we ten volle gebruik van maken. Om een ​​effectief platform voor communicatie te creëren, zullen we ook profiteren van de “Gemeenschap” en het “Forum” functies van onze Lotus Connection website. Social networking tools zijn behulpzaam en helpen vormen een band tussen ons en onze klanten en ook een persoonlijk tintje toe te voegen aan bedrijven.

Al met al, zou ik adviseren ondernemers meer open voor IT en nieuwe technische ontwikkelingen zoals vaker wel dan niet te zijn, ze zijn gunstig voor het bedrijfsleven, indien correct gebruikt.

Het hebben van een goede corporate website van essentieel belang is deze dagen en add-ons, zoals blogs en Facebook, kan het bewustzijn voor je bedrijf op. Deze social networking sites ook mogelijk uw klanten om te communiceren met u op informele wijze in een ontspannen sfeer, die een betere relatie met de klant creëert.

Ik wil bedrijven stimuleren om in de eerste plaats, hebben een informatieve website als een bedrijf website is nagenoeg gelijk aan het hebben van een sales promotor die uw producten of diensten 24 met 7 bevordert.

Voor Donut Empire’s Web site, moeten we ervoor zorgen dat de informatie gekenmerkt accuraat en up-to-date is. Veel consumenten en zelfs de media informatie te verkrijgen van onze site en een kleine drukfout kan leiden tot misverstanden. Accurate informatie is belangrijk.

We bieden ook een downloadbare aanvoerbrief voor onze klanten, zodat zij hun donut bestellingen elk moment van de dag kunt plaatsen. E-commerce is zeker in de pijplijn om online aankopen te makkelijk voor onze klanten te maken. Op dit moment zijn we gericht op het optimaal gebruik van de beschikbare technologie om ons te helpen in onze business, evenals gemak te bieden aan onze klanten te maken.

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Top accessoires voor je MacBook (september 2016)

Top 10 apps: Deze beschikken over de meest downloads tot nu toe dit jaar

Top 25 accessoires voor je MacBook